Фомаида Медуница: традиции и приметы на 26 апреля


Молитвы мученице Фомаиде Египетской

Тропарь, глас 4-й

Агница Твоя, Иисусе, Фомаида, зовет велиим гласом: Тебе, Женише мой, люблю, и Тебе ищущи страдальчествую и сраспинаюся, и спогребаюся Крещению Твоему, и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе, и умираю за Тя, да и живу с Тобою; но яко жертву непорочную приими мя, с любовию пожершуюся Тебе. Тоя молитвами, яко Милостив, спаси души наша.

Кондак, глас 2-й

Храм твой всечестный яко цельбу душевную обретше, вси вернии велегласно вопием ти: дево мученице, Фомаидо великоименитая, Христа Бога моли непрестанно о всех нас.

Молитва святой

О, всехвальная мученице Фомаидо! За чистоту супружества даже до крове подвизавшися и целомудрия ради душу свою положивши, достойна пред Господем обрелася еси, во еже в лице преподобных дев почтенней тебе быти. Услыши нас молящихся тебе, и якоже древле боримии от плоти целительницу тя имеяху, по дарованной тебе от Бога благодати, сице и ныне прибегающим ко предстательству твоему подаждь отраду и свобождение от плотския брани, и целомудренное житие и незазорное в супружестве и девстве пребывание твоими богоприятными молитвами всем исходатайствовати потщися, яко да телеса наша храм живущаго в нас Святаго Духа будут. О, преизбранная в женах и верная рабо Христова! Помози нам, да не погибнем со страстьми и похотьми нашими, но да управимся умом нашим и укрепимся сердцем нашим во всяком благочестии и чистоте, славяще твою помощь и предстательство, благодать же и милость Триединаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, во веки веков. Аминь.

Православная литература в формате WORD (.doc) и духовная музыка — Разное / Общие каноны святым женам

Канон общий святой мученице

(Из сборника канонов святым женам М., «Даниловский Благовестник»)

Начало канонов (см. Чин чтения канонов)

После «Бог Господь»:

Если есть, тропарь мученице, и Богородичен по гласу тропаря; если же тропаря нет, то читаем:

Тропарь общий мученице, глас 4

Агница Твоя, Иисусе, имярек, зовет велиим гласом: Тебе, Женише мой, люблю, и Тебе ищущи страдальчествую, и сраспинаюся, и спогребаюся крещению Твоему, и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе, и умираю за Тя, да и живу с Тобою. Но яко жертву непорочну приими мя с любовию пожершуюся Тебе. Тоя молитвами, яко милостив, спаси души наша. (Дважды.) Слава, и ныне, Богородичен: Еже от века утаенное и Ангелом несведомое таинство, Тобою, Богородице, сущим на земли явися Бог, в неслитном соединении воплощаемь, и Крест волею нас ради восприим, имже воскресив первозданнаго, спасе от смерти души наша.

Затем: Псалом 50

Канон, глас 8 Песнь 1

Ирмос: Поим Господеви, проведшему люди Своя сквозе Чермное море, яко един славно прославися. Припев: Святая мученице, имярек, моли Бога о нас. (Поклон.) Влечет к песнопению премирных воинства, и земных лики, всехвальная отроковица, чудесы. Доброты возжелав Владыка всех, краснейшаго твоего сердца всехвальная, небесных чертогов сподоби тя. Слава: На казни и болезни, и на раны многообразныя, не устрашена, мученице, вместилася еси: поспешающую бо имаши благодать Спасову, возмогающую тя. И ныне: Пречистая Богородице, воплощенно Присносущное и Пребожественное Слово паче естества рождшую, поем Тя.

Моли Бога о нас, святая мученице, имярек, яко мы усердно к тебе прибегаем, скорой помощнице и молитвеннице о душах наших. (Поклон.)

Песнь 3

Ирмос: Ты еси утверждение притекающих к Тебе, Господи, Ты еси свет омраченных, и поет Тя дух мой. Явилася еси на судищи мужественну душу носящи, и врага якоже немужественна победила еси всехвальная. Порок в доброте твоей, ниже враска души бысть; и тя Христос невесту в нетленныя чертоги прият. Слава: Исцели всехвальная души моея струпы, мученице Христова, имярек, и утиши твоими молитвами жизни моея бурю. И ныне: Тя вси стяжахом прибежище, и стену нашу христиане, и Тя славословим немолчно, Безневестная.

Моли Бога о нас, святая мученице, имярек, яко мы усердно к тебе прибегаем, скорой помощнице и молитвеннице о душах наших. (Поклон.)

Господи помилуй. (Трижды.)

Если есть особый кондак мученице, читаем его перед седальном.

Седален, глас 8

Кровей твоих струями, мученице Христова, потоп нечестивым присно действуеши, всехвальная; тучами же благодати словесныя нивы напаяющи всегда, в нихже возращаеши клас веры, тем преславно и по смерти явилася еси облак, источающи жизни свидетельство, страстотерпице всехвальная, имярек, молися Христу Богу, согрешений оставление даровати чтущым любовию святую память твою. Слава, и ныне, Богородичен: Яко Деву и едину в женах Тя безсеменно рождшую Бога плотию, вси ублажаем роди человечестии: огнь бо вселися в Тя Божества, и яко Младенца доиши Зиждителя и Господа. Тем ангельский собор и человеческий род, достойно славим пресвятое рождество Твое, и согласно вопием Ти: моли Христа Бога, прегрешений оставление даровати, достойно поющим славу Твою.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя, и прославих Твое Божество. Нескверное зерцало божественных разумений тебе самую устроивши, яко светильник златолепотнейший страдалиц посреде, мученице, возсияла еси. Мрачному не принесла еси демону жертвы, непобедимая мученице, имярек, жизноносную бо возлюбила еси за благочестие смерть прияти. Слава: Яко неболезненно носящи со страстоносцы тело непорочная, ранами нечувственна пребыла еси, божественныя любве рачением. И ныне: Очищение нам даруй неведений, яко безгрешен, и умири мир Твой, Боже, молитвами Рождшия Тя.

Моли Бога о нас, святая мученице, имярек, яко мы усердно к тебе прибегаем, скорой помощнице и молитвеннице о душах наших. (Поклон.)

Песнь 5

Ирмос: Утренююще вопием Ти: Господи, спаси ны, Ты бо еси Бог наш, разве Тебе иного не вемы. Дне и мира противоположное уведевши, ратолюбнаго демона любити не восхотела еси. Мнев твою ослабити божественную, мученице, имярек, любовь, смех явися, козньми вселукавый. Слава: Подаждь ми просвещение и мир, всехвальная, решащи молитвами твоими многомятежное смущение. И ныне: Деву по рождестве поем Тя, Богородице, Ты бо Бога Слова плотию миру породила еси.

Моли Бога о нас, святая мученице, имярек, яко мы усердно к тебе прибегаем, скорой помощнице и молитвеннице о душах наших. (Поклон.)

Песнь 6

Ирмос: Ризу мне подаждь светлу, одеяйся светом яко ризою, многомилостиве Христе Боже наш. Мужественное в женстей плоти души мудрование носящи славная, о зверех сущих в водах нерадила еси. Победила еси мучителей гордыню, невреждена пребыла еси, мученице непобедимая, и венец победы прияла еси. Слава: Яко добру, и яко красну, яко честну, и яко девства зарями сияющую, тебе Жених Господь Себе приводит, преславная. И ныне: Едина Словом плотию Слово порождшая, избави, молимся, сетей вражиих души наша.

Моли Бога о нас, святая мученице, имярек, яко мы усердно к тебе прибегаем, скорой помощнице и молитвеннице о душах наших. (Поклон.)

Господи помилуй. (Трижды.) Слава, и ныне.

Кондак, глас 2

Храм Твой всечестный, яко цельбу душевную обретше вси вернии, велегласно вопием Ти, дево мученице, имярек, великоименитая: Христа Бога моли непрестанно о всех нас.

Икос

Уневестившуюся Христу мучением, имярек, сошедшеся, почтим достойно, яко да тоя молитвами, душетленныя пагубы избавльшеся, губительства, труса и падежа, житие во смирение препроводим, сподобльшеся со всеми святыми, от века Богу благоугодившими, ходити во свете, и пети с сими: удивил еси, Спасе, Твоя милости всем человеком, верою хвалящим ю. Темже зовем ей: моли непрестанно о всех нас.

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедше отроцы, в Вавилоне иногда, верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси. Паче ума явишася божественных мучеников благомужества, Зиждитель бо всех тварь покаряет во страдании зовущим : отцев наших Боже, благословен еси. Хулящая загради пресловущая отроковица уста мучителей, и гордыню пребеззаконных Духом Святым, божественно воспевающи: отцев наших Боже, благословен еси. Слава: Троица отрок преподобных разжегшия пещь древле попали; ныне же Богомудрая, Троицу поющи, слуги улови, отцев Бога поющия: Боже, благословен еси. И ныне: Наше спасение якоже восхотел еси, Спасе, устроити, во утробу Девы вселился еси, Юже миру предстательницу показал еси, отцев наших Боже, благословен еси.

Моли Бога о нас, святая мученице, имярек, яко мы усердно к тебе прибегаем, скорой помощнице и молитвеннице о душах наших. (Поклон.)

Песнь 8

Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки. Блаженнейшая в женах, Вышняго возмездную имущи благодать, пояше хвалящи Христа во веки вся. Укреплена помыслом Невестника , невещественным рачением, тело предала еси на смерть, и живеши во веки вся. Слава: Тайно Жених ко пречистей невесте в пещь пришед, духовною росою Отчим благоволением спасл есть, поющу Христа во веки. И ныне: Помощи яже от Тебе требующия не презри, Дево, поющия и превозносящия Тя во веки.

Моли Бога о нас, святая мученице, имярек, яко мы усердно к тебе прибегаем, скорой помощнице и молитвеннице о душах наших. (Поклон.)

Песнь 9

Ирмос: Тя, неискусобрачную Матерь Бога вышняго, Тя, паче ума рождшую словом воистинну Бога, вышшую пречистых сил, немолчными славословлении величаем. Припев: Святая мученице, имярек, моли Бога о нас. (Поклон.) Течение живыя крове знамение нетленныя свыше дарованныя тебе жизни, мученице всехвальная, целений бо сокровище непрестанное черплющим явилася еси. Коснеся тебе смерть естества законом, богомудрая, в живоносную же мертвость нестрастно облеклася еси. Еюже яко одушевленное твое тело положши всечестное, живеши нетленно, и свидетельствуют твоя кровотечения. Слава: Яко солнечную лучу озаряющую вся, и яко невесту Христову предобру, яко горлицу чистолюбивую, и яко маслину, яко кедр, яко сущую избранную голубицу, хвалим тя вси, имярек, богоименитая. И ныне: Невесто неискусобрачная, сосуде благовония, Тя яко истинную и непорочную, и божественнаго облак света, приемшую небесный дождь во утробе, Дево Мати, величаем.

Моли Бога о нас, святая мученице, имярек, яко мы усердно к тебе прибегаем, скорой помощнице и молитвеннице о душах наших. (Поклон.)

Затем окончание канона (см. Чин чтения канонов)

Тропарь общий мученице , глас 4

Агница Твоя, Иисусе, имярек, зовет велиим гласом: Тебе, Женише мой, люблю, и Тебе ищущи страдальчествую, и сраспинаюся, и спогребаюся крещению Твоему, и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе, и умираю за Тя, да и живу с Тобою. Но яко жертву непорочну приими мя с любовию пожершуюся Тебе. Тоя молитвами, яко милостив, спаси души наша.

Если есть, особый кондак мученице, и затем:

Кондак, глас 2

Слава: Храм Твой всечестный, яко цельбу душевную обретше вси вернии, велегласно вопием Ти, дево мученице, имярек, великоименитая: Христа Бога моли непрестанно о всех нас. И ныне, Богородичен: Вся паче смысла, вся преславная Твоя, Богородице, таинства, чистоте запечатанной, и девству храниму, Мати позналася еси неложна, Бога рождши истиннаго, Того моли спастися душам нашим.

Затем:

«Честнейшую Херувим:», и прочее (см. Чин чтения канонов)

Примечание: Общий тропарь читается, если нет отдельного тропаря. Если же есть, то читается отдельный тропарь.

Сохранить верность супругу и оградиться от блуда или прелюбодеяния в нынешнем мире очень нелегкая задача, потому что даже внешний вид современных людей зачастую бывает вызывающим и откровенно провоцирует на блуд. Но справиться с трудностями всегда помогает молитва. Сил в борьбе с искушением придаст святая Фомаида Египетская которая, пожертвовала собой ради сбережения супружеского целомудрия. Молитва к ней дана для усмирения порока плотского сладострастия, который владеет многими людьми и существует даже в законном браке.

Житие Фомаиды Египетской

В V веке, в городе Александрия была рождена святая мученица Фомаида Египетская. Она воспитывалась в христианской семье и очень любила читать Святое Писание. Когда её возраст достиг 15 лет, родители отдали ее замуж за рыбака, который также был христианином.

Жила супружеская пара в родительском доме, с родителями мужа. Святую очень любили в этой семье за доброту, скромность и послушание. Но её свекор, был подвергнут искушению дьявола, поэтому пленился красотой невинной девушки и когда его сын ушел на рыбалку стал принуждать невестку к греху.

После того как она отказала ему, ссылаясь на Страшный Суд, свекор начал пугать её смертью. Но тот час старец услышал ответ: «Если ты перережешь моё тело на две части, я все равно буду следовать заповедям Божьим». Во время этого действия читала Фомаида Египетская молитву Богу о спасении её души. Но разъяренный старец не задумываясь о последствиях взмахнул мечём и рассек святую женщину.

Божья кара мгновенно настигла на него, он потерял зрение и не смог выйти из дома, чтобы убежать. На месте убийства его и застали друзья мужа рыбака, они были в шоке от увиденного и стали спрашивать, кто это совершил, старец признался в содеянном и попросил отвести его на суд. Свекор мученицы был приговорен к смертной казни – рассечении мечом, также как он поступил со своей невесткой.

Удожница Божья была похоронена в Октодекадском монастыре, по велению преподобного Даниила. Когда один из монахов пожаловался Даниилу на то, что его одолевают плотские страсти, он отправил его молиться к гробнице мученици Египетской. После молитвы монах уснул, и во сне к нему пришла сама Фомаида и благословила его. Проснувшись, он почувствовал освобождение и душевную радость.

В последующие времена к гробнице умершей сходилось много людей, которые восхваляли её целомудрие и преданность Богу.

В чем помогают молитвы святой Фомаиде Александрийской (Египетской)?

Молодые монахи, жившие в монастыре, где похоронен святой, стали замечать, что молитва Фомаи помогает им в борьбе с греховными видениями.

Спустя много лет люди все же обрели душевный покой на могиле святого. Молитва Фоме Египетскому от прелюбодеяния помогла многим монахам и мирянам обрести стойкость. Впоследствии мощи мученика были перенесены в Константинопольский женский монастырь.

Сегодня молитва мученику Фомаиде помогает людям в следующих жизненных ситуациях:

  • в борьбе с греховным блудом;
  • в сохранении верности между супругами;
  • в страхе насилия против целомудрия.

Кому и когда необходимо молиться

После смерти святой мученицы, у гробницы мученицы многие находили благодатную помощь в сохранении целомудрия, освобождение от плотских страстей, и духовное равновесие. Поэтому, если на вас или на ваших близких находит много блудных помыслов, и вы это замечаете, необходимо немедленно все бросить и сражаться соблазну постоянной молитвой святой Фомаиде Египетской. Она защитит от нападения дьявола, который посылает вам эти злые умыслы. И бороться необходимо до тех пор, пока нападение не прекратится.

Самое главное, чтобы дурные мысли не поразили ум и не попали в душу, потому что когда в душе случиться грешное возгорание, бороться с ними станет намного сложнее.

Обратиться к святой угоднице необходимо тем людям, которые:

  • Не могут совладать с плотскими желаниями и похотью.
  • Хотят приобрести исцеляющую Божественную благодать, исправляющую все земное, направляющую нас от земного к небесному.
  • Подвергаются насилию над невинностью или супружеским целомудрием.
  • Ищут путь к освобождению от тирании той или иной страсти

В чем помогает молитва Фомаиде Египетской:

  • найти душевное и телесное равновесие;
  • избавиться от дурных мыслей;
  • обрести ответы на тревожащие душу вопросы;
  • освободиться от плотской брани;
  • облегчить пребывание в браке.

Не каждому человеку, которого одолевают плотские страсти, дано избавиться от них самостоятельно, но каждый способен обратиться с верой, надежной и упованием к ней через молитву:

О, всехвальная мученице Фомаида! За чистоту супружества даже до крови подвизавшаяся и целомудрия ради душу свою положившая, достойная пред Господом предстать и теперь в лице преподобных дев почтенной тебе быть. Услышь меня, молящуюся тебе, и как в древние времена люди, боримые от плоти, имели тебя, целительницу, по дарованной Тебе от Бога благодати, так и ныне мне, прибегающей к твоему предстательству, подай облегчение и освобождение от плотской брани и целомудренное житие и незазорное в целомудрии пребывание, чтобы мое тело послужило храмом живущего в нас Святого Духа. О преизбранная в женах и верная раба Христова! Помоги мне не погибнуть в страстях и похотях, но да укреплюсь в правых мыслях и добрых чувствах жить во всяком благочестии и чистоте, славя твою помощь и предстательство, благодать же и милость Триединого Бога, Отца и Сына и Святого Духа во веки веков. Аминь.

Смотрите еще видео с молитвой святой мученице, которую читают на благополучие в семье:

Молитва при онкологии Всецарице Когда беда приходит в дом, люди впадают в уныние и отчаяние. Господь посылает те испытания, которые по силам человеку, а молитва Всецарице при онкологии за больного родственника будет в помощь. Раковая опухоль это своег… Read more Молитва Богородице “Дево, радуйся, Благодатная Марие, Господь с Тобою” “Богородице, радуйся Благодатная Марие, Господь с тобой” – одна из сильнейших молитв во всём православии. С ней связано великое множество настоящих чудес, подтверждённых фактами и свидетельствами огромным количеств… Read more Икона Божией Матери и Иисуса Христа: значение и ее помощь Дева Мария является матерью Иисуса Христа. Поэтому икона Божией Матери с младенцем Иисусом является главным женским образом в православии. Ее лик несет в себе особое значение. Она символизирует целомудрие и праведные … Read more Молитва Николаю Чудотворцу от тюрьмы Есть такое высказывание в народе «От сумы и от тюрьмы не зарекайся». Жизнь наша очень переменчива и может случится все, что мы даже себе не можем представить. Нельзя быть уверенным в том, что Вас не подставят или Вы не буÐ… Read more Молитва Николаю Чудотворцу о беременности Для каждой женщины возможность родить ребенка – это неимоверное чудо, которое помогает укрепится семье и познать все прелести материнства. У кого-то забеременеть получается с первого раза, но у некоторых возникают с э… Read more Молитва о сохранении беременности Николаю Чудотворцу Молитва о сохранении беременности и рождении здорового малыша святым и обращение к ним за помощью помогут преодолеть все трудности. Дети – это не только радость, которую они приносят со своим появлением в наш мир. Это Ð… Read more

Молитва Фомаиде Египетской Метки:молитва Фомаида Египетская

Традиции и обряды

26 апреля принято молиться святой Фомаиде – покровительнице дня об избавлении от блудного греха.

В этот народный праздник ходят собирать медуницу. Идти должна старшая в семье женщина. Ей обязательно нужно надеть вывернутый тулуп, чтобы оградить себя от нападения дикого зверя. Медуница издревле славится своими свойствами. В народной медицине к ее помощи прибегают при анемии, раковых заболеваниях, астме. Чай из измельченных листьев помогает при охриплостях и болях в горле, при кашле и простуде. Для общего укрепления организма ее добавляют в еду. Но самым ценным в растении считается сок.

Рейтинг
( 2 оценки, среднее 4.5 из 5 )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Для любых предложений по сайту: [email protected]